29 Ekim 2010 Cuma

Bitkilerde Magnezyum eksikliği

Magnezyum eksikliği çok fazla kumlu, yüksek kireç ve düşük magnezyum içeren tınlı topraklarda veya kireç uygulamasından sonra Ca ve Mg arasındaki arasındaki antagonizm sebebiyle çıkabilmektedir.

Magnezyum bakımından zengin topraklarda Mg iyonlarının elverişliliği pH 6.5 de, pH 5.5 e göre daha yüksek olup, magnezyum içeriği düşük topraklarda bu durum tam tersine pH 5.5 de daha yüksek olmaktadır.

H+,, Ca+2, NH+ 4, K+ ve Mn+2 gibi diğer katyonların miktarı da magnezyum noksanlığına sebep olmaktadır. Asit topraklarda pH' nın 5 ve altında yüksek Al+3 konsantrasyonundan dolayı magnezyum alımı azalmaktadır. Magnezyum yaşlı yapraklarda kloroz şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Noksanlık yaprak ucu ve kenarlarından başlayarak ortaya doğru ilerlemekte, primer ve sekonder damarlar yeşil kalırken diğer damarlarda sararma benek veya ağ şeklinde bir görünüm ortaya çıkmasına sebeb olmaktadır.

26 Ekim 2010 Salı

Bitkilerde Bor eksikliği

Bor eksikliği, bilinen en yaygın beslenme bozukluğudur. Borun yarayışlılığı özellikle B(OH)4 - oluşumu ve anyon adsorbsiyonu nedeniyle kireçli ve kil kapsamı fazla olan topraklarda ve pH yükseldikçe azalmaktadır. Bununla beraber borik asitin polimerizasyonu ve köklere kitle taşınımının azalması nedeniyle kurak koşullarda da bor yarayışlılığı azalmaktadır.

Bitkilerde bor eksikliğine bağlı olarak tohumların ve meyvelerin tutumu azalmaktadır. Bor eksikliği çözünebilir azotlu bileşiklerin (özellikle NO3) birikimine, sitoplazmanın protein kapsamının azalmasına ve hücre çekirdeğinin deformasyonuna neden olmaktadır. Bor noksanlığı bitkilerde pek çok morfolojik değişikliklere neden olmaktadır.

Bunlar;
- Genç yapraklarda rozet teşekkülü,
- Genç yapraklarda kloroz, sarı-kırmızı renklenme, bazen nekrotik lezyonlar,
- Küçük ve biçimsiz yapraklar,
- Yaprak sapında, gövde ve yaprak damarlarında çatlama ve mantarlaşma,
- Boğum aralarının kısalması,
- Yaprak ve gövde de kalınlaşma ve gevrekleşme,
- Meyve iç kısmında boşluklar, çürümeler, camsı görünüm ve kahverenkli benekler,
- Kotiledonların genişlemesi,
- Büyüme uçlarının kısalması,
- Çalılaşma, bodurlaşma,
- Tomurcuk, çiçek ve tohum oluşumunda azalma,
- Kök gelişmesinde gerileme,

24 Ekim 2010 Pazar

Bitkilerde Azot eksikliği

Bitkilerin büyümesi ve ürün üzerine önemli etkileri olmasından dolayı, bu elementin eksikliğinden büyüme hızla durmakta ve klorofil parçalanması yaşanmaktadır. Ayrıca klorozlar ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler bitkilere veya toprağa N uygulaması ile giderilebilmektedir. Azot eksikliğinin şiddetine bağlı olarak bitki boyu kısalabilir, gövde incelebilir. Tahıllarda kardeşlenme azalmakta, yaprak gelişimi engellenmekte, özellikle genç yapraklar küçülmektedir. Noksanlıktan dolayı bitkide karbonhidrat birikimi kırmızı, kırmızımsı-mor renklenmeye yol açmaktadır.

Azot kolaylıkla hareketli hale geçebilen ve taşınabilen bir besin maddesi olduğu için noksanlık ileri aşamalarda görülürse yaşlı yapraklarda protein parçalanmakta ve amino asitler büyüme yerlerine gönderilmektedir. Bundan dolayı azot eksikliği önce eski, yaşlı yapraklarda ortaya çıkmaktadır. Aşırı yağmurlar, yağmurlama sulama, ışık intensitesinin yüksek oluşu noksanlığı teşvik eden faktörlerdir.

Azot eksikliği görülen topraklar genellikle;
- Çok fazla yağış alan ve fazla sulama yapılan topraklar,
- Kumlu topraklar,
- Organik madde içeriği az olan topraklar
- Uzun süre azotlu gübre kullanılmadan üretim yapılan topraklardır.

23 Ekim 2010 Cumartesi

Bitkilerde Mangan eksikliği

Bitkilerde Mangan eksikliği genellikle fazlaca organik madde içeren yüksek pH' lı, iyi havalanan, kurak ve yarı kurak bölgelerdeki alkali ve kireçli topraklarda daha sık görülmektedir. Mangan noksanlığı sonucunda genç yapraklarda kloroz ve bazen nekrozlar, tahıllarda buna ilave olarak gri benekler ortaya çıkmaktadır.
Kloroz damarlar arasında ve mozaik benzeri şekillerde görülmektedir. Bitkilerde mangan noksanlığına neden olan başlıca faktörler şu şekildedir.
- Topraktaki Mn+2 yoğunluğu,
- Topraktaki diğer katyonların yoğunluğu,
- Toprağın KDK' sı,
- Toprağın organik madde içeriği, mikrobiyal aktivite, sıcaklığı,redoks potansiyeli,
- Toprağın veya yetiştirme ortamının pH' sı gibi faktörler manganın yarayışlılığına etki etmektedirler.

21 Ekim 2010 Perşembe

Haberler : Çiftçi ürününü artık aracı olmadan satacak

Birlik, üreticinin mahsulünü aracı olmadan doğrudan satabilmesi için Türkiye'nin önde gelen market zincirlerinden Migros ve Carrefoursa ile el sıkıştı.

Konuya ilişkin son toplantı yapılarak hangi tarım ürünlerinin projeye dahil edileceği tek tek belirlendi. Buna göre çiftçi kabzımal ve halleri devre dışı bırakarak ürününü direkt iki marketin Türkiye genelindeki şubelerine teslim edecek. Aracısız teslimat yapıldığı için yeni sistemin maliyetlere indirim olarak yansıması bekleniyor. Soğuk zincir sistemi oluşturmaya başladıklarını aktaran Birlik yetkilileri, ürünlerin marketlerin deposunda paketleneceğini açıkladı.

Öncelikli olarak iki büyük market ile başlayan işbirliğinin diğer perakende zincirlerine de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Mayıs ayında yürürlüğe girmesi beklenen protokolde, Tarım Kredi Kooperatifleri aracı olacak. Çiftçi teslim ettiği ürünün parasını peşin alacak. Eğer üreticinin Birlik'e kredi borcu var ise mahsuplaşma yapılacak. Türkiye genelinde 31 bin 700 köy bulunduğunu belirten Birlik yetkilileri, çiftçinin ürününü ucuza verme ve parasını tüccarlara kaptırma sıkıntısından kurtulacağını kaydetti. Tarım Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise "Yeni sistemle belli bir piyasa fiyatı belirlenerek onun üzerinden satış yapılması planlanıyor. Ayrıca çiftçiler parasını zamanında alırken, market sahipleri ile de muhatap olmayacak. Direkt biz ilgileneceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği yetkilileri, düzenlemenin 'hal' piyasasını olumsuz yönde etkilemeyeceğini düşünüyor. Piyasanın düzenini etkilemek istemediklerini, ancak rekabet sayesinde gerçek fiyatların oluşmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını aktaran üst düzey bir yetkili, "Protokol sayesinde Türkiye'nin dört bir yanında, mahsulün pazarlanamadığı için çürümesinin önüne geçilecek. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yetişen havuç, Antalya'dan narenciye, domates ve biber, Karadeniz'de kivi gibi ürünler taze bir şekilde tezgahlarda yerini bulacak." açıklamasını yaptı.

15 Ekim 2010 Cuma

Çay çöpünün topraksız tarımda kullanımı

Aşağıda vereceğimiz haberi görünceye kadar çay çöpünün topraksız tarımda kullanıldığından bi haber idik. Fakat bu haber sonucu araştırmamızda gördükki, çay artıkları topraksız tarım için organik bir ortam ve kullanımı sonucunda önemli ölçüde tasarruf ve geri dönüşüm elde ediliyor.


Haber şu şekilde;
http://www.haberx.com/cay_copunde_topraksiz_tarim(17,n,10106320,909).aspx


Çay çöpünde topraksız tarım
Rize’de, çay atıklarının değerlendirilmesi amacıyla mikro seralarda başlanan çay çöpünde topraksız tarım çalışmalarında, salatalık ve domates üretiminde başarılı sonuçlar elde edildi.

Rize İl Tarım Müdürü Adem Çekiç, Karadeniz bölgesinde fazla miktarda bulunan çay atığı, fındık zurufu gibi bazı organik artıkların topraksız tarımda torf, dere kumu ve yanmış çiftlik gübresi gibi bazı ilave ortamlarla birlikte rahatlıkla kullanılabileceğinin bir çok araştırmada ortaya konduğunu söyledi.

Rize’de tarım alanlarının büyük bir kısmını çay bitkisinin oluşturduğunu, çayın işlenmesinin ardından ortaya değerlendirilebilecek büyük bir atık potansiyeli çıktığını belirten Çekiç, "Buna karşılık bu atıklar genel olarak atılmak ya da bahçe kenarlarında biriktirilmek suretiyle imha edilmektedir" dedi.

Çekiç, bu atıkların topraksız kültür yetiştiriciliğinde, sebze üretiminde kullanılarak değerlendirilme imkanı üzerinde durduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile işbirliği halinde başlatılan çalışmada, ilimizde deneme amaçlı 5 adet mikro sera kuruldu. Daha sonra ÇAYKUR’dan katı ortam olarak kullanılacak çay çöpü temin edildi. Çalışmada hastalık ve zararlılar bakımından temiz olması, dolayısıyla sağlıklı bir ortam oluşturması nedeniyle taze çay çöpü kullanıldı. Her bir torbaya, 1 adet olmak üzere salatalık ve domates fidesi dikildi. Mikro seralarda domates ve salatalık üretimi halen devam ediyor. Hasat tamamen sona erdikten sonra mevcut torbalardaki ortamların ilaçlanmak suretiyle tekrar kullanılması planlanmaktadır."

"BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİLDİ"

Adem Çekiç, mikro seralarda çay çöpüyle yapılan topraksız tarım deneme üretiminde, salatalık ve domates üretiminde başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

Çekiç, iklim yapısı nedeniyle bölgede fazla güneşli gün yaşanmaması sonucu üretilen domateslerin yeteri kadar kızarmadığını belirterek, "Domateste arzu edilen verim alınamadı ama özellikle salatalık üretiminde başarılı sonuçlar elde ettik. Bu deneyimde, bazı fidelerin zarar gördüğü, taze çay atıklarının bir süre fermente olduktan sonra kullanılmasının verimi artıracağı sonucuna vardık" diye konuştu.

Yaklaşık bir ay sonra domates ve salatalıkların sökülmesinin ardından aynı yerde marul fidelerin dikim işlemine başlayacaklarını kaydeden Çekiç, "Marul üretiminin çok daha verimli olmasını bekliyoruz. Çünkü torbalarda bulunan çay çöpü şu an fermente olmuş, zararlı gaz çıkışları bitmiştir" dedi.

13 Ekim 2010 Çarşamba

Topraksız tarım maliyet kalemleri, giderler

Topraksız tarım ile uğraşacaklar için ve özellikle ticari olarak uğraşacaklar için topraksız tarımda, gider kalemlerini bilmek önemlidir. Yapılacak olurluluk (fizibilite) çalışmalarında bu gider kalemlerine göre hesaplamalar yapılmalıdır.
Topraksız Tarım bloğu olarak, en genel olarak sizlere bu maliyet kalemlerini vererek, gider kalemleri açısından sizlere yardımcı olmak isteriz.

TOPRAKSIZ TARIM da GİDERLER en genel olarak aşağıdaki gibi gerçekleşir.

1-Kurulacak olan topraksız tarım serasının yeri ve/veya kirası,
2-Sera kurulumu, topraksız kültür yetiştiriciliğine uygun seraların tespiti ve maliyet hesapları,
3-Üretim girdileri, üretim ortamı araç ve gereçlerinin maliyetleri,
4-İşletme sermayesi,
5-Topraksız kültür organizesini bilen personel, bilgisayar programları, bilgi birikiminin ayarlanması,
6-Üretim girdilerinin, bitki ve üretim ortamlarının tercihiyle üretime başlama,
7-Ambalajlama ve Pazarlama sorunlarının giderilmesi,
 


Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , Topraksız Tarım örnekleri , Topraksız Tarım sistemleri , Topraksız Tarım besin ve gübreleri , topraksız tarım nasıl yapılır , topraksız tarım dizayn , topraksız tarım maliyeti , topraksız tarım nedir , topraksız tarım video , organik tarım , dizayn grup , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye arama , Hediye Bul , Hediye Arıyorum , Hydroponics , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande Video İnceleme youtube