2 Temmuz 2010 Cuma

Haberler : Topraksız tarım yaygınlaşıyor

http://www.ekotrent.com/haber/20091002/Topraksiz-tarim-yayginlasiyor.php adresinden alınmıştır.

Yurt genelinde sadece bin 500 dönümde yapıldığı bildirilen topraksız tarım, ilk kurulum maliyetine karşın, gübre ve ilaçlama masrafı olmaması ve yüksek verimi ile giderek cazibesini artırıyor.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birlikte çalıştıkları Kimya Mühendisi Rıza Yıldız'ın girişimleriyle Antalya'dan alınan örnek uygulama ile Özerli Mahallesi'nde 2 dönüm araziye topraksız serada domates fidanları dikimi gerçekleştirdiğini söyledi.

Topraksız tarımın, kuruluşu için 75 bin TL harcama yaptıklarını, buna karşın geleneksel tarım yöntemlerine göre daha ekonomik ve zahmetsiz olduğunu ifade eden Osma, şöyle devam etti:

''Antalya bölgesinde topraksız serada bir dönümlük alanda 35-40 ton domates yetiştiriliyor. Daha iyi koşullarda hazırladığımız serada 50-70 ton domates yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu serada üreteceğimiz domateslerin tohumu Hollanda'dan getirildi ve bu tohumlar Antalya'daki fidancılar tarafından virüssüz ortamda yetiştirildi. Seradaki fidanlar Cocopit adı verilen Hindistan cevizi kabuğu ile Hindistan cevizi ağacının gövde liflerinden oluşan karışıma ekiliyor. Bu fidanlar içten kızaran iri etli domates türü olup üç ay dayanıklılığı olan ve ihracata uygun bir çeşit. 2 dönüm serada yetiştirilen domateslerden 80 gün sonra 100-140 ton civarında ürün bekliyoruz.''


GÖZLER ÜZERİNDE


Türk tarımının önemli merkezlerinden Dörtyol'da çiftçilerin gözünün üzerlerinde olduğunu anlatan Osma, şöyle devam etti:

''İlçede tüm çiftçiler yörede ilk kez bizim tarafından gerçekleştirilen topraksız tarımdan alacağımız sonucu bekliyor. Şayet verimli olursa bölgede çok miktarda üretici topraksız tarıma yönelecek. Bu uygulama genel anlamda ülkemizde de ne yazık ki yaygın değil.

Şu anda Türkiye'de sadece bin 500 dönümde bu teknoloji kullanılıyor. Diğer normal üretimden farkı, hastalık, ilaçlama ve gübre masrafının olmaması. İlk sera kurulum aşamasında masraf oluyor ancak kurulduktan sonra kendisini amorti ediyor. Şu anda bile ürün çıkmadan gelip bizimle pazarlığa oturan tüccar mevcut.''


(AA)
http://www.ekotrent.com/haber/20091002/Topraksiz-tarim-yayginlasiyor.php adresinden alınmıştır.

0 yorum :

Yorum Gönder

 


Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , Topraksız Tarım örnekleri , Topraksız Tarım sistemleri , Topraksız Tarım besin ve gübreleri , topraksız tarım nasıl yapılır , topraksız tarım dizayn , topraksız tarım maliyeti , topraksız tarım nedir , topraksız tarım video , organik tarım , dizayn grup , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye arama , Hediye Bul , Hediye Arıyorum , Hydroponics , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande Video İnceleme youtube