26 Ekim 2010 Salı

Bitkilerde Bor eksikliği

Bor eksikliği, bilinen en yaygın beslenme bozukluğudur. Borun yarayışlılığı özellikle B(OH)4 - oluşumu ve anyon adsorbsiyonu nedeniyle kireçli ve kil kapsamı fazla olan topraklarda ve pH yükseldikçe azalmaktadır. Bununla beraber borik asitin polimerizasyonu ve köklere kitle taşınımının azalması nedeniyle kurak koşullarda da bor yarayışlılığı azalmaktadır.

Bitkilerde bor eksikliğine bağlı olarak tohumların ve meyvelerin tutumu azalmaktadır. Bor eksikliği çözünebilir azotlu bileşiklerin (özellikle NO3) birikimine, sitoplazmanın protein kapsamının azalmasına ve hücre çekirdeğinin deformasyonuna neden olmaktadır. Bor noksanlığı bitkilerde pek çok morfolojik değişikliklere neden olmaktadır.

Bunlar;
- Genç yapraklarda rozet teşekkülü,
- Genç yapraklarda kloroz, sarı-kırmızı renklenme, bazen nekrotik lezyonlar,
- Küçük ve biçimsiz yapraklar,
- Yaprak sapında, gövde ve yaprak damarlarında çatlama ve mantarlaşma,
- Boğum aralarının kısalması,
- Yaprak ve gövde de kalınlaşma ve gevrekleşme,
- Meyve iç kısmında boşluklar, çürümeler, camsı görünüm ve kahverenkli benekler,
- Kotiledonların genişlemesi,
- Büyüme uçlarının kısalması,
- Çalılaşma, bodurlaşma,
- Tomurcuk, çiçek ve tohum oluşumunda azalma,
- Kök gelişmesinde gerileme,

0 yorum :

Yorum Gönder

 


Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , Topraksız Tarım örnekleri , Topraksız Tarım sistemleri , Topraksız Tarım besin ve gübreleri , topraksız tarım nasıl yapılır , topraksız tarım dizayn , topraksız tarım maliyeti , topraksız tarım nedir , topraksız tarım video , organik tarım , dizayn grup , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye arama , Hediye Bul , Hediye Arıyorum , Hydroponics , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande Video İnceleme youtube