18 Haziran 2010 Cuma

Haberler : Topraksız Tarımda Organik Ürün

http://www.saruhanli.gen.tr/haber/2533-ekonomi-topraksiz-tarim-organik-urun.html adresinden alınmıştır.

Saruhanlı İlçesine bağlı Halitpaşa Beldesinde çiftçilik yapan Özkan Kavas, 2 dekar alanda kurduğu serada, Almanya’dan getirdiği Vermikulit adı verilen gübre içinde 3 Buçuk Milyon organik meyve ve sebze fidanı üretti.

Halitpaşa Beldesinde 2 dekarlık alanda sera oluşturan Kavas, üretim aşaması boyunca toprak yüzü görmeyen ve tarımsal ilaç kullanılmayan 2 buçuk milyon domates, 1 Milyon biber, 300 Bin Kavun, 200 Bin karpuz ve 150 Bin adet kabak, salatalık ve patlıcan fidanı üretti.

10 yıldır sertifikalı organik fidan üretimi yaptığını anlatan Kavas, 10 yıl önce kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla başladığı fidan üretimini genişletip pazarladığını dile getirerek, “Bu bölgede yetişen meyve sebze fidanları önceden Antalya yöresinden geliyordu. Ben kendi ihtiyacımı karşılamak için başladığım fidancılığı genişletip pazarlamaya başladım. Fidanlar, üretim aşaması boyunca hiç toprak yüzü görmüyor ve tarımsal ilaç kullanılmıyor. Tamamen organik. Almanya’dan getirdiğimiz Vermikulit adı verilen gübreyi viollerin içine boşlatıp fidanları viol içinde yetiştiriyoruz” dedi.

Serada viol içine ekilen tohumların bir buçuk ay içinde yetişip dikime hazır hale geldiğini ifade eden Kavas, organik fidanların diğer fidanlara göre daha kaliteli olduğunu belirterek, “Fidanlarda asla hastalık görülmüyor. Ziraat Mühendislerinin gözetiminde üretimi gerçekleştiriyoruz. Organik domates fidanı, tarla fidanına göre dekarda 2 ton daha fazla ürün veriyor. Organik ürün daha hızlı gelişip, bol verim sağlıyor” diye konuştu.

Bu yıl ürettiği fidanların şu an yetişme aşamasında olduğunu ve 5 Nisan’da da dikime hazır hale geleceğini belirten Kavas, geçen yıl 2 milyon adet fidan ürettiğini ve 3 günde hepsini sattığını kaydetti.

Ürünün organik olması nedeniyle pazarlamada sıkıntı yaşanmadığını anlatan Kavas, Müşterilerin seraya kadar gelip fidan aldığını, ürünün büyük bir kısmını da sipariş üzerine ektiklerini ifade etti.

- TOPRAKSIZ TARIMIN ÖNEMİ -
Celal Bayar Üniversitesi Saruhanlı Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Sebze ve Meyve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Zeki Hepçimen ise, toprağın yorulması, erozyon ve tuzlanmanın önlenmesi bakımından topraksız tarımın toprağın geleceği açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Ülkemizde toprağın verimli kullanmamasının temel sorun olduğunu ifade eden Hepçimen, “Ülkemizin tarımsal bir politikaya sahip olmaması ve geleceğe yönelik planlarının bulunmaması nedeniyle en önemli milli servetimizi olan toprak, gittikçe verimsiz hale gelmektedir. Bu nedenle topraksız üretim önem kazanmaktadır. Ayrıca geleneksel tarım işleme modelleri ile toprağımız, orantısız ve dikkatsiz kullanılan gübre ve ilaçlarla elden gitmektedir. Bu bakımdan organik ve topraksız tarım projeleri hem toprağımızın değerini koruyacak, hem de artıracaktır. Sağlıklı gıda üretim ve tüketimi de bu sayede olacaktır” dedi.

Muammer Kökcüoğlu
http://www.saruhanli.gen.tr/haber/2533-ekonomi-topraksiz-tarim-organik-urun.html adresinden alınmıştır.

0 yorum :

Yorum Gönder

 


Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , Topraksız Tarım örnekleri , Topraksız Tarım sistemleri , Topraksız Tarım besin ve gübreleri , topraksız tarım nasıl yapılır , topraksız tarım dizayn , topraksız tarım maliyeti , topraksız tarım nedir , topraksız tarım video , organik tarım , dizayn grup , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye arama , Hediye Bul , Hediye Arıyorum , Hydroponics , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande Video İnceleme youtube