Kalite değerleri torf kaynağına ve işletme teknolojisine göre çok değişmektedir.
Organik madde miktarı yüksek, PH değeri 6-7 ortalama %60-65 nem ve %10-30 hümik asit içermektedir. Çiçekçilik, fidecilik, iç mekan ve peyzaj süs bitkilerinde kullanımı yaygındır. Kurutma işlemiyle nem içeriği %15-20 oranlarına düşürülerek ve 0-3mm boyutlarında öğütülmüş olarak kullanılması tavsiye edilir.
Tek başına ve karışım olarak kullanılan en yaygın materyaldir.
*** Genellikle rengi sarı, kahverengi ve siyah olan torfun sertliği azdır.
*** Bitki kökleri için iyi bir havalandırma sağladıkları için bitkinin gelişim hızını artırırlar.
*** Üstün bir çimlendirme ve köklendirme kapasitesine sahiptir.
*** Toprağın su tutma kapasitesini, bitkiyi besleme gücünü, biyolojik aktiviteyi artırır.
Torf a ait bazı fiziksel ve kimyasal değerler şu şekildedir;
Toplam azot % 2.28- 2.44
Organik madde %79.03- 67.02
Nem %58.29- 70.57
PH(1/5 süzük) 3.97- 3.95
EC(1/5 süzük) 0.95- 1.86
Su tutma kapasitesi %702.79- 646.08
Torf ard arda birden fazla kullanılabilen bir agrettir. 3 yıl üst üste kullanılabilir ancak 4.yıldan sonra oturma ve sıkışma nedeniyle kök gelişimi olumsuz yönde etkilenir.
Ülkemizde Bolu, Denizli, Van, Kahramanmaraş, Kayseri, Erzurum, ve Kars yöresinde torf yatakları mevcuttur.
0 yorum :
Yorum Gönder