2 Haziran 2010 Çarşamba

Ortam Türleri : Torf

Torf, milyonlarca yıl önce yosunlu, çamurlu, sazlık ve canlı mikro organizmaların tatlı su göl/göletlerinde çökelmesi sonucu yataklanan kömürleşmemiş bir madendir. Torf, doğal olarak, doğal Torf yataklarından elde edilir. Islak ortamlarda, bataklıklarda hızla gelişen bitkisel ağırlıklı organik materyallerin havasız koşullarda yığınlar halinde biriktirmesiyle oluşur, su tutma kapasitesi yüksek ve havalanması yeterlidir.

Kalite değerleri torf kaynağına ve işletme teknolojisine göre çok değişmektedir.

Organik madde miktarı yüksek, PH değeri 6-7 ortalama %60-65 nem ve %10-30 hümik asit içermektedir. Çiçekçilik, fidecilik, iç mekan ve peyzaj süs bitkilerinde kullanımı yaygındır. Kurutma işlemiyle nem içeriği %15-20 oranlarına düşürülerek ve 0-3mm boyutlarında öğütülmüş olarak kullanılması tavsiye edilir.

Tek başına ve karışım olarak kullanılan en yaygın materyaldir.
*** Genellikle rengi sarı, kahverengi ve siyah olan torfun sertliği azdır.
*** Bitki kökleri için iyi bir havalandırma sağladıkları için bitkinin gelişim hızını artırırlar.
*** Üstün bir çimlendirme ve köklendirme kapasitesine sahiptir.
*** Toprağın su tutma kapasitesini, bitkiyi besleme gücünü, biyolojik aktiviteyi artırır.

Torf a ait bazı fiziksel ve kimyasal değerler şu şekildedir;
Toplam azot % 2.28- 2.44
Organik madde %79.03- 67.02
Nem %58.29- 70.57
PH(1/5 süzük) 3.97- 3.95
EC(1/5 süzük) 0.95- 1.86
Su tutma kapasitesi %702.79- 646.08

Torf ard arda birden fazla kullanılabilen bir agrettir. 3 yıl üst üste kullanılabilir ancak 4.yıldan sonra oturma ve sıkışma nedeniyle kök gelişimi olumsuz yönde etkilenir.
Ülkemizde Bolu, Denizli, Van, Kahramanmaraş, Kayseri, Erzurum, ve Kars yöresinde torf yatakları mevcuttur.

0 yorum :

Yorum Gönder

 


Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , Topraksız Tarım örnekleri , Topraksız Tarım sistemleri , Topraksız Tarım besin ve gübreleri , topraksız tarım nasıl yapılır , topraksız tarım dizayn , topraksız tarım maliyeti , topraksız tarım nedir , topraksız tarım video , organik tarım , dizayn grup , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye arama , Hediye Bul , Hediye Arıyorum , Hydroponics , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande Video İnceleme youtube