Konuya ilişkin son toplantı yapılarak hangi tarım ürünlerinin projeye dahil edileceği tek tek belirlendi. Buna göre çiftçi kabzımal ve halleri devre dışı bırakarak ürününü direkt iki marketin Türkiye genelindeki şubelerine teslim edecek. Aracısız teslimat yapıldığı için yeni sistemin maliyetlere indirim olarak yansıması bekleniyor. Soğuk zincir sistemi oluşturmaya başladıklarını aktaran Birlik yetkilileri, ürünlerin marketlerin deposunda paketleneceğini açıkladı.
Öncelikli olarak iki büyük market ile başlayan işbirliğinin diğer perakende zincirlerine de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Mayıs ayında yürürlüğe girmesi beklenen protokolde, Tarım Kredi Kooperatifleri aracı olacak. Çiftçi teslim ettiği ürünün parasını peşin alacak. Eğer üreticinin Birlik'e kredi borcu var ise mahsuplaşma yapılacak. Türkiye genelinde 31 bin 700 köy bulunduğunu belirten Birlik yetkilileri, çiftçinin ürününü ucuza verme ve parasını tüccarlara kaptırma sıkıntısından kurtulacağını kaydetti. Tarım Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise "Yeni sistemle belli bir piyasa fiyatı belirlenerek onun üzerinden satış yapılması planlanıyor. Ayrıca çiftçiler parasını zamanında alırken, market sahipleri ile de muhatap olmayacak. Direkt biz ilgileneceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği yetkilileri, düzenlemenin 'hal' piyasasını olumsuz yönde etkilemeyeceğini düşünüyor. Piyasanın düzenini etkilemek istemediklerini, ancak rekabet sayesinde gerçek fiyatların oluşmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını aktaran üst düzey bir yetkili, "Protokol sayesinde Türkiye'nin dört bir yanında, mahsulün pazarlanamadığı için çürümesinin önüne geçilecek. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yetişen havuç, Antalya'dan narenciye, domates ve biber, Karadeniz'de kivi gibi ürünler taze bir şekilde tezgahlarda yerini bulacak." açıklamasını yaptı.
0 yorum :
Yorum Gönder