21 Haziran 2010 Pazartesi

Haberler : Topraksız tarım devrimi

http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=545080 adresinden alıntıdır.

Dizayn Grup, Antalya'da kurduğu sera Ar-Ge merkezinde, toprağa ihtiyaç duymayan, sadece suda yetişen domates üretti. "Miracle" markasıyla piyasaya sunulacak olan domatesin sadece 1 tohumundan 1 yılda bin 600 kilo ürün elde edildi.

Dizayn Grup dört yılda "Beyin göçüne karşı beyin gücünü teşvik ediyoruz" projesinin meyvesini aldı. Kampanyaya "Açlığa çözüm yüzde 100 suda tarım" sloganıyla katılan iki öğrencinin projesini hayata geçiren Dizayn Grup, üzerinde çalıştığı sistem ile dünyada çapında yeni bir buluşa imza attı. Dizayn, söz konusu proje ile bitkileri serada tamamen suda yetiştirdi. Üstelik üretimi hormonsuz, tamamen doğal domates üretmeyi başardı.
Üretim aşamasında kullanılan su miktarının da Tarım Bakanlığı'nın teşvik ettiği damla sulama tekniğine göre oldukça düşük olduğunu kaydeden Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, "Sözkonusu teknoloji ile sadece bir tohumdan bir yılda bin 600 kilo domates üretiyoruz. Teknolojimizi bölgedeki çiftçiye satacağız. Onların ürettiği ürünü de alıp, 'Miracle' markasıyla pazarlayacağız" dedi. Mirmahmutoğulları, buluşlarının Afrika ülkeleri için büyük önem taşıdığını ve bu bölgeyi hedef pazarları olarak belirlediklerini anlattı.

Bitkilere Mozart dinletiyor

Mirmahmutoğulları dünyada eşi benzeri olmayan bir proje olarak tanımladığını Miracle Topraksız Tarım Sistemi'nin gıda sorununa çözüm olacağını vurguladı. Tohumun potansiyelini açığa çıkartarak maksimum verimlilik elde ettiklerini belirten İbrahim Mirmahmutoğlulları, "Tohuma ne istiyorsa onu verdik, istemediklerini de uzak tuttuk. Siz böyle yapınca tohum da size cömert davranıyor" diye konuştu. Projenin ilk yılında büyümede temkinli davranacaklarını ve sadece 10 kişiye teknolojiyi vereceklerini aktaran Mirmahmutoğulları, "Şimdiden eş dost sıraya girdi. Ancak biz asıl büyüme hamlesini 2009'dan sonra başlatacağız. Tüketimin olduğu her yer de biz de olacağız" dedi.
Domatesler yetiştirilirken hiçbir şekilde hormon kullanılmadığını, tohumların genleriyle oynanmadığını ve ilaçlamanın da yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, "Kokusu ve tadından da ürünlerimizin ne kadar doğal olduğu anlaşılıyor. Elde ettiğimiz ürünleri 'Miracle' markasıyla pazara sunacağız. Domatesten sonra sıra biber marul gibi başka sebzeler de var. Ürünlerimizin yüzde 60'ını ihraç edeceğiz" diye konuştu.
Serada bitkilerden tam randıman almak için oldukça hassas davranılıyor. Seraya ayakkabı ile girilmiyor. Beyaz önlük ve bone takmak şart. Ayrıca domates bitkilerine düzenli olarak müzik dinletiliyor. Müzik de ilk tercih Mozart ve Ney. Mirmahmutoğulları, "Bitkileri stres olumsuz olarak etkiliyor. Stresten uzak tutmak içinde dinlendirici müzikler dinletiyoruz. Böylece müzik bitkiler üzerindeki etkilerini de inceliyoruz" diye konuştu.

1 yatırdı 14 kazandı

Dizayn Grup, ana iş kolu plastik boru üretiminin yanı sıra Ar-Ge'ye yaptığı yatırımlarla da dikkat çekiyor. Cirosunun yüzde 4'ünü Ar-Ge'ye ayıran şirket 84'e ulaşan patent sayısı ile Türkiye'de en fazla patent sahibi ikinci şirket konumunda. Dizayn Grup "Beyin göçüne karşı beyin günücü teşvik ediyoruz" kampanyası ile Patlatma Tee Projesi'ne toplam 300 bin dolar, sakal probleminin giderilmesine 230 bin dolar yatırım yaptı. Patlatma Tee Projesi'nden 2 milyon 200 dolar, sakal probleminin giderilmesinden 3 milyon 250 bin dolar proje geliri elde edildi. İbrahim Mirmahmutoğulları, "Proje sahiplerine projeleri hayata geçirildikten sonra yüzde 20-25 oranında kâr payı veriyoruz. Bazı projelerin de haklarının tamamını satın alıyoruz" dedi.

http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=545080 adresinden alıntıdır.

0 yorum :

Yorum Gönder

 


Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , Topraksız Tarım örnekleri , Topraksız Tarım sistemleri , Topraksız Tarım besin ve gübreleri , topraksız tarım nasıl yapılır , topraksız tarım dizayn , topraksız tarım maliyeti , topraksız tarım nedir , topraksız tarım video , organik tarım , dizayn grup , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye arama , Hediye Bul , Hediye Arıyorum , Hydroponics , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande Video İnceleme youtube